advertentie
  • wonen
  • Schiedam

Vijf insprekers en nóg meer verbazing over plaatsing flexwoningen in Schiedam

Vijf insprekers, meerdere raadsleden en een wethouder die volgens bewoners onbevredigende antwoorden gaf. Dinsdagavond stond de plaatsing van de 92 flexwoningen in Schiedam centraal tijdens de commissievergadering. Veel bewoners uitten hun zorgen over de woningen en hun toekomstige bewoners. “Ik ga met meer vragen naar huis dan dat ik kwam”, stelt een van de insprekers.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 01 oktober 2024 23:53

Het is al maanden het gesprek van de dag in Schiedam. In de wijken Groenoord, West en Woudhoek is de gemeente van plan 92 flexwoningen te plaatsen. Hiermee wil de gemeente inspringen op het woningtekort. Volgens de directeur van Woonplus, Emile Klep, is de wachttijd voor een sociale huurwoning nu vijf jaar.

“Daar waar je gaat bouwen is de verandering een lastige situatie”, zegt wethouder Antoinette Laan van Bouwen en Wonen. Daarbij geeft ze aan dat ze de zorgen van de bewoners begrijpt. Wel is ze verbaasd over het feit dat de communicatie naar de bewoners volgens hen niet goed is verlopen. “Wij hebben niet tijdens, maar al vóór de zomer, brieven gestuurd naar omwonenden en hen geïnformeerd over de plannen en de inloopbijeenkomsten in september.”

Bewoners reageren daar verbaasd op. Volgens hen zijn de plannen voor de 12 woningen aan de Borodinlaan in Groenoord, de 12 aan de Simon Rijnbendestraat in West en de 68 overige woningen aan de Zoomweg in Woudhoek er doorgedrukt en kunnen zij niets anders dan de plaatsing straks accepteren. De publieke tribune zat dan ook vol. Tientallen bewoners woonden de commissievergadering bij.

Raadsleden delen het geluid over de participatie van bewoners. Die had beter gemoeten, zijn zij van mening. Ook zijn er meerdere raadsleden benieuwd naar welke andere vijftien locaties afgekeurd zijn en met welke reden die locaties niet geschikt zijn voor het plaatsen van de ‘snelwoningen’ zoals de gemeente die noemt. De wethouder heeft toegezegd volgende week met een lijst van afgekeurde locaties te komen.

De rek is eruit

“De situatie aan de Zoomweg is niet best”, zegt raadslid Monique Rotteveel van Lokaal Onafhankelijk Schiedam. “Dit is echt de laatste druppel in de buurt die de emmer doet overlopen.” Volgens raadslid Jeroen Trouborst, van Alles Voor Schiedam, is in de wijk de rek eruit. Hij refereert daarbij aan de situatie op het Geuzenplein, waar veel jongeren rondhangen en voor overlast zorgen. “Wat mij betreft moet op deze manier het snel wonen, maar snel vergeten worden.”

Volgende week dinsdag, 8 oktober, staan de flexwoningen op de agenda als bespreekstuk tijdens de gemeenteraadsvergadering. De bewoners zijn niet al te hoopvol. “Ik ga met meer vragen naar huis dan dat ik kwam. Daarbij denk ik dat er volgende week gewoon positief over gestemd wordt.”