advertentie
  • wonen
  • Schiedam

Gaan Schiedamse flexwoningen wachtlijsten Woonplus verkorten? ‘Wachttijd is vijf jaar’

De geplande 92 flexwoningen in Schiedam komen er. Met 22 stemmen voor en 13 stemmen tegen is er afgelopen dinsdag in de gemeenteraad een besluit genomen over de tijdelijke woningen die in West, Woudhoek en Groenoord moeten komen te staan. Woningcorporatie Woonplus moet de woningen gaan verhuren. “Woningzoekenden staan vijf jaar op de wachtlijst”, zegt de bestuurder van Woonplus Emile Klep.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 10 oktober 2024 15:32

De woningnood is hoog. Daarom kwam de gemeente Schiedam met het plan om flexwoningen te plaatsen. De 92 woningen zullen worden geplaatst aan de Borodinlaan in Groenoord, de Simon Rijnbendestraat in West en langs de Zoomweg in Woudhoek. Na de bekendmaking van de plannen ontstaat al snel veel discussie over de drie gekozen plekken. Enkele bewoners vragen zich af: ‘waarom hier?’ en ‘wat zijn de andere locaties?’ en krijgen daar volgens hen niet voldoende antwoord op. “Het is heel snel gegaan”, zei een van de bewoners eerder tegen Twee.

“Ik snap dat mensen zo denken”, vertelt Emile Klep. “Maar je hoorde ook dat mensen het wel belangrijk vonden dat er woonruimte moest komen, maar niet op de gekozen plekken.” Klep doelt op de geluiden die 1 oktober tijdens de commissievergadering te horen waren. “We moeten in een drukke stad steeds belangen tegen elkaar afwegen. En ik denk dat het belang om 92 woningen versneld toe te voegen aan de woningvoorraad gewonnen heeft.”

20241010 flexwoningen Woonplus.00 00 05 18.Still002

De stemmen voor de komst flexwoningen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 oktober | Foto: Gemeente Schiedam

35.000 woningzoekenden

Bij Woonplus is de gemiddelde wachttijd voor een woning toegenomen naar vijf jaar. Het aantal woningzoekenden in Schiedam is 35.000, blijkt uit cijfers van de woningcorporatie. “Daar zitten ook mensen bij die al een woning hebben. Dat zijn niet alleen starters.”

Het type mensen dat in deze ‘snelwoningen’ komt te wonen zijn gescheiden ouders en starters. Daarnaast is 30 procent van de woningen gereserveerd voor statushouders: mensen die asiel hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Problemen

Enkele Schiedammers, met name in Woudhoek en Groenoord, zijn bang voor overlast. Zij refereren daarbij aan de overlast die al plaatsvindt op het Geuzenplein en de grimmige sfeer die volgens bewoners regelmatig hangt rondom de Zoomweg.

Daarom heeft de gemeente Schiedam in samenwerking met Woonplus besloten een beheercommissie op te zetten. Al denkt de bestuurder van Woonplus dat dat niet nodig zal zijn. “Zo’n commissie zie je vaak op plekken waar een asielzoekerscentrum (azc) is”, Klep geeft aan dat zo’n commissie is voor het voorkomen van problemen. “Bij het opzetten van zo’n commissie ga je uit van problemen, maar ik verwacht niet dat die er zullen zijn.” Een beheercommissie zal volgens hem dan ook eigenlijk niet nodig zijn.

Wanneer de woningen uiteindelijk geplaatst zullen worden is nog niet duidelijk. Er zijn meerdere types van flexwoningen en de gemeente en Woonplus kijken nog naar welk type in Schiedam de voorkeur heeft.