advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

‘Haring- en Bierfestival komt zeker niet meer terug’

Het vijftigjarig jubileum van het Haring- en Bierfestival in 2024 lijkt gelijk de zwanenzang te zijn. Meerdere betrokkenen, waaronder wethouder Cultuur Lianne van Kalken, bevestigen tegenover Twee dat het Haring- en Bierfestival geen vijftigste editie zal vieren in 2025. De editie van dit jaar liep dusdanig in de soep dat er meerdere schuldeisers zijn.

Het Haring- en Bierfestival in 2024
Het Haring- en Bierfestival in 2024 | Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 11 oktober 2024 17:14

“We zijn hard bezig om dit op te lossen. We willen er eerst uitkomen met de schuldeisers”, zegt Léanne Selles namens Stichting Halen en Brengen. “We hebben genoeg ervaring met het organiseren hiervan, dus er is goed begroot. Er zijn gewoon dingen misgegaan.” Volgens Selles zouden de inkomsten uit horeca, sponsoring en fondsenwerving enorm zijn tegengevallen. Het zou gaan om een tekort van tienduizenden euro’s. Dit jaar kreeg het festival een subsidie van 75.000 euro van de gemeente Vlaardingen.

Selles kan één ding met zekerheid zeggen: “Stichting Halen en Brengen gaat in 2025 niet het Haring- en Bierfestival organiseren. We moeten dit netjes oplossen. We willen niet dat dit festival een negatieve bijklank krijgt.”

Nieuw festival

Volgens Selles moeten de gemeente en citymarketing Vlaardingen Partners kijken ‘of er behoefte is aan een Haring- en Bierfestival’. “Vlaardingen is een festivalstad en daar zou het Haring- en Bierfestival, met een lange traditie, een plek in moeten hebben.” Menno de Mol, van Vlaardingen Partners, laat weten geen festival te gaan organiseren. “Daar zijn wij ook helemaal niet voor”, zegt De Mol. “We kunnen wel aanjagen en meedenken. Dat zijn we momenteel ook zeker aan het doen.”

Achter de schermen zijn er namelijk bewegingen voor een nieuw stadsfestival, onder leiding van Nordin Janson. “Dit is geen alternatief”, vertelt De Mol. “Hun initiatief was er al voordat de moeilijkheden van het Haring- en Bierfestival bekend werden. Een nieuw festival waarin het maritieme centraal staat.” Wethouder Van Kalken stelt dat de gemeente al positieve gesprekken heeft gevoerd met de organisatie van het nieuwe festival.

Volgens De Mol biedt het wegvallen van het Haring- en Bierfestival kansen voor Janson en consorten om in een gat te springen. “Ze willen eerst beginnen in de Buitenhaven met een doel om door te groeien naar de Oude Haven.”

NAVO-top

Het is in ieder geval zeker dat er op het traditionele moment, het derde weekend van juni, niets georganiseerd zal worden in Vlaardingen. In de laatste twee weken van juni is het verboden om überhaupt iets te organiseren in de provincie Zuid-Holland. Op 24 en 25 juni is er namelijk voor het eerst een NAVO-top in Nederland, in Den Haag.