advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Niet de gewenste 351, maar Vlaardingen wil slechts 100 asielzoekers opvangen

De gemeente Vlaardingen is bereid om plek te bieden aan 100 asielzoekers. Deze bieding staat in het licht van de Spreidingswet. Aanvankelijk zullen deze vluchtelingen worden opgevangen in het Campanile Hotel. Het bod is aanzienlijk lager dan de 351 die door het ministerie is berekend. Opvallend: wethouders Ivana Somers en Lianne van Kalken zijn het openlijk oneens met deze bieding.

Niet de gewenste 351, maar Vlaardingen wil slechts 100 asielzoekers opvangen
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 16 oktober 2024 18:32

Ondanks dat het nieuwe kabinet de wet wil schrappen zijn gemeenten druk bezig om de Spreidingswet uit te voeren. De Spreidingswet moet asielzoekers eerlijker verdelen over gemeenten in Nederland en dwingt gemeenten om te zoeken naar opvangplekken. Dit doen Schiedam en Vlaardingen in overleg met gemeenten uit de regio. Uiteindelijk moet de provincie een gezamenlijke bieding van alle gemeenten naar het ministerie sturen.

Momenteel worden er 1046 Oekraïners opgevangen in Vlaardingen. Daarnaast worden er 30 statushouders gehuisvest in het Ibis Hotel. Het plan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om 80 tot 100 asielzoekers op te vangen in het Campanile Hotel wordt door Vlaardingen aangegrepen als opvanglocatie voor de 100 asielzoekers die Vlaardingen als bieding doet in het licht van de Spreidingswet. Vanaf 1 juli 2025 moet er een ‘duurzame locatie’ komen die de 100 asielzoekers kan opvangen in Vlaardingen.

Vanuit het ministerie werd berekend dat Vlaardingen 351 asielzoekers zou moeten opvangen.

Coalitie onder hoogspanning

Wethouders Ivana Somers en Lianne van Kalken hebben tijdens de collegevergadering een ‘dubbele aantekening’ laten maken. Dat houdt in dat zij het niet eens zijn met de bieding die vanuit Vlaardingen wordt gedaan. Gezien het standpunt van haar partij GroenLinks vindt wethouder Van Kalken de bieding waarschijnlijk te laag.

Wethouder Somers (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) zal de bieding waarschijnlijk te hoog hebben gevonden. Woensdag stuurt Rianne Molenaar, fractievoorzitter van VV2000/Leefbaar Vlaardingen, een persbericht dat zij vindt dat Vlaardingen nul asielzoekers zou moeten opvangen. “Onze prioriteit ligt bij de huidige inwoners van Vlaardingen en het verbeteren van de leefbaarheid in onze gemeente”, volgens Molenaar.

Ivana Somers had Asiel in haar portefeuille. Nu zij in een dubbele aantekening stelt dat zij het oneens is met de keuze van het college moet ze de portefeuille weggeven. Vanaf vandaag is wethouder Arnoud Proos (CU/SGP) verantwoordelijk voor de opvang van statushouders en asielzoekers.