advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Vlaardingse coalitie verdeeld over asielzoekers: ‘Je hoeft het niet altijd eens te zijn’

Het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders is bereid om honderd asielzoekers op te vangen in het licht van de Spreidingswet. Tenminste: twee van de wethouders, Ivana Somers (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en Lianne van Kalken (GroenLinks), zijn het er niet mee eens. “Dit is heel fundamenteel. Het gaat om principes.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 18 oktober 2024 18:26

Omdat Somers het er niet mee eens is, gaat de portefeuille Asiel naar een andere wethouder binnen het college, namelijk Arnoud Proos (ChristenUnie/SGP). Volgens de fractievoorzitters van VV2000/Leefbaar en GroenLinks, Rianne Molenaar en Neill Voorburg, is dit geen reden tot zorgen over de stabiliteit van het Vlaardingse stadsbestuur. “Het getuigt van kracht en vertrouwen in elkaar, dat we het oneens kunnen zijn”, aldus Voorburg. “We verschillen van mening, en dat is niet erg”, vult Molenaar aan.

Leefbaar vindt de bieding van honderd te hoog. “We willen een bod van nul”, vertelt Molenaar. “Er zijn in Vlaardingen gewoon al heel veel zorgen.” Voorburg is het op een andere manier oneens met de bieding. “GroenLinks vindt dat we moeten gaan voor een bod van 351. Die wettelijke taak is er niet voor niks.” Een bod van 351 was de oorspronkelijke berekening vanuit het ministerie voor Vlaardingen.

De bieding van de gemeente wordt donderdag 24 oktober besproken in een extra raadsvergadering, op initiatief van oppositiepartijen ONS.Vlaardingen, Stadsbelangen Vlaardingen en het Algemeen Ouderen Verbond. VV2000/Leefbaar Vlaardingen heeft een voorstel ingediend om de bieding terug te schroeven naar nul. Een ander voorstel, van GroenLinks, SP, Partij van de Arbeid, D66 en DENK, roept op om op termijn wel de oorspronkelijke berekening van 351 asielzoekers op te vangen.