advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

0, 100 of 351 asielzoekers: waarom de keuze van Vlaardingen eigenlijk niet uitmaakt

De discussie over de opvang van asielzoekers houdt de gemoederen in Vlaardingen flink bezig. Moet Vlaardingen 0, 100 of 351 asielzoekers opvangen in het licht van de Spreidingswet? Donderdag 24 oktober vergadert de Vlaardingse gemeenteraad over die vraag. Al lijkt het Vlaardingse antwoord op deze vraag totaal zinloos en onnodig te zijn.

0, 100 of 351 asielzoekers: waarom de keuze van Vlaardingen eigenlijk niet uitmaakt
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 23 oktober 2024 16:13

De messen worden geslepen en politiek Vlaardingen lijkt zich op te maken voor een hete donderdagavond. De 35 Vlaardingse raadsleden gaan met elkaar in debat over de Vlaardingse ‘bieding’ voor de Spreidingswet, de wet die de opvang van asielzoekers ‘eerlijk’ over het land zou moeten verdelen. Voor 1 november moet die bieding binnen zijn bij de provincie, dan moet het provinciale voorstel namelijk naar de minister. Het is opvallend dat het college de raad hierover laat beslissen, omdat de Spreidingswet-bieding officieel iets is waar de wethouders zelfstandig over kunnen beslissen.

Het college, behalve wethouders Somers en Van Kalken, willen dat Vlaardingen plaats maakt voor 100 asielzoekers in Vlaardingen. Er ligt daarnaast een voorstel om te kiezen voor de opvang van 0 asielzoekers. Weer een ander voorstel kiest voor de opvang van 351 asielzoekers, wat het ministerie heeft berekend. De raad is totaal verdeeld. Dusdanig dat de kans bestaat dat alle voorstellen (voor 100, 0 én 351) zullen worden weggestemd.

De provincie haalt het toch niet

Alle biedingen die bij de provincie binnenkomen worden opgeteld. De provincie heeft vanuit de Spreidingswet de taak om te zorgen voor minimaal 19.776 opvangplekken. Als alle biedingen van de gemeenten bij elkaar op worden geteld dat niet halen, mag minister Faber van Asiel zelf bepalen hoeveel opvangplekken iedere gemeente moet realiseren.

Wouter Kolff, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, gaf eerder aan dat de provincie het getal van 19.776 niet gaat halen. Inmiddels hebben bestuurders uit de hele regio Rotterdam-Rijnmond, ook uit Vlaardingen, een brief gestuurd naar de minister. Hierin staat dat onze regio in het slechtste geval net de helft van het aantal opgelegde plekken zal kunnen realiseren. De bestuurders vragen de minister om duidelijkheid over het asielbeleid.

Dit maakt de bieding van Vlaardingen in die zin zinloos, omdat de provincie de opdracht toch niet gaat halen. Officieel kan de minister dus zelf bepalen hoeveel asielzoekers moeten worden opgevangen in Vlaardingen, zonder overleg. De bieding vanuit Vlaardingen is dan enkel een signaal hoeveel de stad zou willen opvangen.

Blijft de Spreidingswet nog wel?

Bovendien heeft minister Faber meerdere malen verteld dat zij van plan is de Spreidingswet volledig te schrappen. Dit bevestigde Faber woensdagmiddag nog eens voor de camera van RTL Nieuws. In dat geval kan er dus wel een bieding liggen vanuit Vlaardingen, maar lijkt het ministerie daar niet op te gaan anticiperen om extra opvangplekken te realiseren voor asielzoekers. “Als gemeentes vrijwillig asielzoekers willen huisvesten dan vind ik dat prima”, zegt Faber tegen RTL. De NOS meldt woensdagmiddag dat in de uitgelekte nieuwe ‘asieldeal’ staat dat de Spreidingswet nog dit jaar zal worden ingetrokken.

Dat betekent dat de Vlaardingse bieding in het licht van de Spreidingswet onnodig lijkt. Tenzij de gemeenteraad duidelijk maakt dat zij vrijwillig die opvangplekken willen realiseren, buiten de ‘dwang’ om die de Spreidingswet kan opleggen.

De extra raadsvergadering in Vlaardingen is donderdagavond 24 oktober live te volgen op Twee vanaf 19.00 uur.