advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij
  • politiek

Gemeente Schiedam maakt ‘vergissing’ bij plaatsing slavernijkunstwerk

De gemeente Schiedam zegt een vergissing te hebben gemaakt bij het plaatsen van het slavernijkunstwerk aan de Lange Haven. De initiatiefnemers hebben zich volgens de gemeente vergist bij het aanvragen van de benodigde vergunning voor het plaatsen van een kunstwerk aan de Lange Haven. “Deze vergissing heeft de gemeente Schiedam helaas ook gemaakt”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

De bekladde letters van het kunstwerk Nu sta ik hier
De bekladde letters van het kunstwerk Nu sta ik hier | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 10 januari 2025 17:31

Het kunstwerk 'Nu sta ik hier' van Milou van Ham is voortgevloeid uit het project 150 dichtregels. Het zijn teksten gemaakt door Schiedammers om te reflecteren op 150 jaar afschaffing van de slavernij. Twee van de teksten zijn uitgekozen en zijn opgehangen aan de kademuren. Het kunstwerk werd net na de plaatsing meerdere keren doelwit van vernieling. Ook werd er eerder een brief aangetroffen, die vastgeknoopt zat aan de ijzeren letters, van de slopers van het kunstwerk.

Wel of geen vergunning?

Het blijkt dat de initiatiefnemers wel hebben gekeken naar de aanvraag van een vergunning voor de technische bouwactiviteit. Dit betreft het plaatsen het bouwwerk aan de kademuren en of deze bouwwerkzaamheden wel mogelijk zijn op die locatie. Het bleek dat hiervoor geen vergunning benodigd was. “Daaruit volgde de conclusie dat het kunstwerk vergunningsvrij was”, meldt de gemeente.

Dit blijkt niet juist. Er moet vooraf ook een vergunning worden aangevraagd voor het plaatsen van een kunstwerk in de haven en het daarmee veranderen van de openbare ruimte, dat betreft een vergunning voor een ruimtelijke bouwactiviteit. 

‘Rechtgetrokken’

“Vervolgens is er overgegaan tot plaatsing van het kunstwerk in de openbare ruimte”, laat de gemeente Schiedam weten. De vergunning is uiteindelijk alsnog aangevraagd op 18 december, bijna twee weken na de onthulling. Volgens de gemeente is het een vaker voorkomende vergissing bij initiatiefnemers van kunstwerken. “De vergissing wordt nu rechtgetrokken door alsnog een vergunning aan te vragen.” Deze procedure is op dit moment gaande en is dezelfde vergunningaanvraag als het kunstwerk er nog niet had gehangen. Een woordvoerder laat weten dat de verwachting is dat de vergunning wordt afgegeven. Mocht dit niet gebeuren zou het kunstwerk moeten verdwijnen van de kademuren. De initiatiefnemers krijgen volgens de gemeente de kans om de vergissing te herstellen.