advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Steunraadslid neemt ontslag, uit boosheid over Vlaardingse politiek

Hans Brederode (StadsBelangen Vlaardingen) heeft zijn ontslag ingediend als steunraadslid. Dit doet hij uit ontevredenheid over de gang van zaken in de Vlaardingse politiek. De druppel die de emmer deed overlopen was het Campanile-debat, begin januari. “Het is simpelweg niet uit te leggen. Burgemeester en wethouders doen wat ze ‘leuk’ vinden, gewoon omdat het kan.”

Steunraadslid neemt ontslag, uit boosheid over Vlaardingse politiek
Foto: Twee, inzet: StadsBelangen Vlaardingen
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

zaterdag 01 maart 2025 12:45

In een brief aan de burgemeester dient Brederode zijn ontslag in. Hij stopt ook als bestuursvoorzitter van StadsBelangen Vlaardingen en laat de politiek dus definitief achter zich. Na de verkiezingen van 2022 werd Brederode steunraadslid samen met Jorn van der Bie, die later Vera Kalf heeft opgevolgd als raadslid.

Brederode maakt zich met name boos over gedrag van burgemeester, wethouders en coalitieleden. “De gevolgen voor Vlaardingen en de Vlaardingers lijken van minder belang dat het eigen ego”, schrijft Brederode. Hij is onder andere gefrustreerd dat wethouder Arnoud Proos niet in Vlaardingen hoeft te komen wonen ‘omdat hij zo zijn best doet’ en hij beschuldigt raadsleden uit de coalitie van achterkamertjespolitiek.

‘Pub-quiz’ in de raad

De spreekwoordelijke druppel die de emmer van Brederode deed overlopen was de extra raadsvergadering van 9 januari. Hierin sprak de gemeenteraad over het handelen van burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Ivana Somers-Gardenier wat betreft de komst van honderd asielzoekers naar het Campanile Hotel. “Het was overduidelijk dat de enige doelstelling van de coalitie was om het debat te dwarsbomen.”

Hij noemt de uitleg die Wijbenga in het debat gaf ‘wollig’ en het antwoord van Somers ‘summier’. Na de eerste antwoorden van de bestuurders werd een schorsing aangevraagd. “Die overduidelijk bedoeld was om de neuzen (in de coalitie, red.) één kant op te krijgen”, aldus Brederode. Hij is voornamelijk teleurgesteld in VVD en VV2000/Leefbaar Vlaardingen. Zij maakten er na de schorsing volgens Brederode een ‘pub-quiz’ van.

“Door steeds te vragen welke twee taken de burgemeester tijdens zijn betoog had genoemd. Om vervolgens te eindigen met: ‘dan concludeer ik dat u niet naar de burgemeester heeft geluisterd’. Dat zij zelf blijkbaar niet naar de bijdragen van de oppositie hadden geluisterd, door daar totaal niet op in te gaan, mocht de pret niet drukken”, schrijft Brederode.

‘Kers op de onsmakelijke taart’

Brederode is ook teleurgesteld over hoe de Vlaardingse bestuurders met bepaalde zaken omgaan. “De gespeelde verontwaardiging van twee leden van het college was de kers op de onsmakelijke taart. Ze roepen dat zij ‘de uitvoerders zijn van wat de raad hen opdraagt’, daarbij vergeten ze dat mensen die uitvoeren ook tot verantwoording kunnen worden geroepen.”

Ook vindt hij het onbegrijpelijk hoe de Spreidingswet-bieding van Vlaardingen tot stand is gekomen. Bij de bieding van honderd asielzoekers lieten Van Kalken en Somers een dubbele aantekening plaatsen, omdat zij het er beiden niet mee eens waren. Brederode vindt het onbegrijpelijk dat wethouders die het ‘principieel oneens zijn met de beslissingen van het college’ niet vertrekken als bestuurder.

Aan het einde van de brief spreekt Brederode ‘oneindig veel respect’ uit voor Jorn van de Bie, die door zal gaan als raadslid. Raadslid Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) eindigde het debat op 9 januari met de stelling dat het vertrouwen van de oppositie in het college door het debat ‘een flinke knauw heeft gekregen’. Het vertrek van Brederode lijkt een eerste echte consequentie van de verzuurde relaties binnen de Vlaardingse politiek sinds het debat begin januari.