advertentie
Sporthal Vlaardingen bijna 10 miljoen euro duurder, raad onvolledig geïnformeerd
De bouw van de nieuwe sporthal aan de Claudius Civilislaan heeft de gemeente Vlaardingen uiteindelijk bijna 15 miljoen euro gekost, terwijl het oorspronkelijke budget 6 miljoen euro was. Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat er veel fout ging in het proces. Zo was er sprake van een gebrekkige voorbereiding, waren er onduidelijke verantwoordelijkheden en werden structurele fouten gemaakt in de financiële verantwoording.


door Siebe van der Ende
maandag 07 april 2025 15:21
De Vlaardingse rekenkamer nam de besluitvorming en uitvoering van het project onder de loep. De plannen voor de sporthal in de Westwijk dateren al uit 2015, met als beoogde opleverdatum eind 2018. In 2016 werd voor het eerst geld beschikbaar gesteld voor de bouw, ruim 6 miljoen euro. In mei 2017 werd de opdracht voor het ontwerp gegund aan De Vilder&Zonneveld Architecten. Tijdens de ontwerpfase kwamen echter diverse knelpunten aan het licht, waaronder een te klein bouwterrein. Meerdere keren moest de gemeenteraad meer geld beschikbaar stellen.
De bouw kende daarna verdere vertragingen door onder meer een laat gestart vleermuizenonderzoek en veiligheidsproblemen bij een nabijgelegen gasleiding. Ook moest de hal twee meter groter worden om te voldoen aan eisen voor wedstrijdsport. In 2022 bleek dat de enige inschrijving voor de bouw opnieuw boven het budget uitkwam en dus was er opnieuw een hoger bedrag nodig vanuit de gemeenteraad. Hoewel de bouw in 2023 eindelijk van start ging, bleven nieuwe obstakels zich voordoen.
De sporthal bij de opening in juni 2024 | Foto: Twee
Bijzonder is dat in financiële voorstellen aan de raad op meerdere momenten verwachte rijksbijdragen – zogenaamde SPUK-gelden – al werden meegerekend alsof ze waren toegekend. Daardoor kreeg de gemeenteraad volgens de Rekenkamer een onjuist beeld van het benodigde bedrag. Op 28 maart 2024 moest de gemeenteraad voor de laatste keer geld bijleggen, zo’n 2,7 miljoen euro. Dit kwam door prijsstijgingen, onverwacht meerwerk en de lagere SPUK-bijdrage.
Uiteindelijk is het gebouw, dat bij de opening de naam Westhal kreeg, in juni 2024 geopend. De hal is dus 5,5 jaar later geopend dan gepland. En daarbij was de hal 8,8 miljoen euro duurder dan aanvankelijk verwacht.
Kritiek op wethouders en ambtenaren
Gedurende het project waren er vier verschillende wethouders betrokken bij het project, te weten Hans Versluijs, Arnout Hoekstra, Bart Bikkers en recent Arnoud Proos. Bij de overdrachten kreeg het sporthalproject volgens de Rekenkamer onvoldoende aandacht, ondanks de toenemende problemen. “Bestuurlijke betrokkenheid beperkte zich tot het oplossen van problemen. Bestuurders hebben nagelaten de aansturing van het project als geheel te verbeteren”, concludeert de Rekenkamer.
Voor het project waren in totaal vier wethouders verantwoordelijk: Hans Versluijs (linksboven), Arnout Hoekstra (rechtsboven), Bart Bikkers (linksonder) en Arnoud Proos (rechtsonder) | Foto's: Twee
Ook de ambtelijke organisatie functioneerde niet optimaal volgens de Rekenkamer. Pas in 2021, zes jaar na de eerste plannen, werd een projectopdracht opgesteld waarin verantwoordelijkheden formeel werden vastgelegd. Tot dat moment was er sprake van onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk was. Dat leidde ertoe dat sommige keuzes, waaronder ontwerpkeuzes, zonder de juiste afstemming werden genomen.
Gevolgen van vertraging
De sporthal is onder andere bedoeld voor hand- en korfbalvereniging S.C. Twist en het College VOS. De vertraging had gevolgen voor de sportvereniging, die in het seizoen 2021–2022 moest uitwijken naar andere locaties omdat de oude Westwijkhallen wegens veiligheidsproblemen werden gesloten. De gemeente plaatste later een tijdelijke blaashal om het probleem op te vangen.
Voor gebruikers hebben de kostenstijgingen uiteindelijk geen directe gevolgen gehad. College VOS betaalt huur voor het gebruik van de sportzalen. S.C. Twist mag de hal kosteloos gebruiken, al betaalt de club wel huur voor het bijbehorende clubgebouw. Die huur is iets gestegen, maar staat volgens het rapport los van de budgetoverschrijdingen van de bouw van de hal.
De sporthal bij de opening in juni 2024 | Foto: Twee
Werk aan de winkel
De Rekenkamer doet vier aanbevelingen. Zo moet de gemeente zorgen voor heldere rolverdelingen, beter risicomanagement en consequente financiële controle bij grote bouwprojecten. De informatievoorziening, binnen de organisatie maar ook buiten de organisatie, moet volgens de Rekenkamer beter. Ook raadt de Rekenkamer aan dat de gemeenteraad voortaan het volledige benodigde bedrag formeel vaststelt, zonder verwachte subsidies alvast af te trekken.
De gemeenteraad zal het rapport bespreken in de raadscommissie van 10 april. Volgens de Rekenkamer is het belangrijk dat de lessen uit dit project serieus worden genomen. “Een integrale en gerichte aanpak van de verbeterpunten is nodig voor daadwerkelijk effect”, schrijven de onderzoekers tot slot.