advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen
  • dossier pleegmeisje

Enver onder verscherpt toezicht na drama pleegmeisje: ‘Beperkt zicht op veiligheid’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft pleegzorgorganisatie Enver onder verscherpt toezicht gesteld. Enver was verantwoordelijk voor de pleegzorg die het Vlaardingse pleegmeisje kreeg. Zij belandde zwaargewond in het ziekenhuis nadat ze door haar pleegouders zou zijn mishandeld. Volgens de inspectie voldoet Enver niet aan acht van de negen gestelde normen.

Enver onder verscherpt toezicht na drama pleegmeisje: ‘Beperkt zicht op veiligheid’
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 14 mei 2025 11:20

Nadat het nieuws over het pleegmeisje uit Vlaardingen bijna een jaar geleden naar buiten kwam stelde de IGJ gelijk een onderzoek in naar de verantwoordelijke organisaties. Uit een inspectierapport van januari 2025 werd duidelijk dat hulpinstanties ‘ernstig tekort schoten’. Na een nieuw onderzoek stelt de inspectie Enver onder verscherpt toezicht. “Er is binnen negen maanden verbetering nodig”, volgens de IGJ.

In het nieuwe rapport is te lezen dat de pleegzorg van Enver voor het grootste deel niet aan de eisen voldoet. Volgens de inspectie waren vooral de dossiers niet op orde. “Verslagen ontbreken en er wordt niet altijd een ‘verklaring van geen bezwaar’ aangevraagd.” Ook stelt de inspectie dat het matchingsmodel, waarmee wordt getest of pleegkind en pleeggezin bij elkaar passen, niet altijd wordt gebruikt. “De matching wordt niet altijd (navolgbaar) vastgelegd in de dossiers.”

Veiligheid van het pleegkind

Ook zijn afwegingen over de veiligheid van pleegkinderen niet systematisch vastgelegd. “Het afzonderlijk van pleegouders met pleegkinderen spreken is weliswaar onder de aandacht bij Enver, maar de inspectie ziet dat het vastleggen van deze gesprekken in de dossiers niet systematisch gebeurt. Het is daardoor onduidelijk waarom pleegkinderen niet afzonderlijk worden gesproken, wie ze wel spreekt en of er een plan is voor het toewerken naar het afzonderlijk spreken van het pleegkind.”

Hierdoor is er volgens de inspectie ‘beperkt zicht op de veiligheid’ van pleegkinderen. Adviezen die gedragswetenschappers geven worden ook onvoldoende vastgelegd in dossiers en medewerkers ervaren een hoge werkdruk. “Waarbij de inspectie hoort dat hierbij een toenemende complexiteit van de problematiek van pleegkinderen en de krappe arbeidsmarkt een rol speelt.”

Inspectie: 'Hulpverleners maken geen professionele afwegingen over de veiligheid van jeugdigen.'

Problemen in de organisatie

Los van de werkdruk gaan er organisatorisch ook dingen mis binnen Enver. Zo verloopt de samenwerking tussen pleegzorgorganisatie en andere zorginstellingen stroef omdat goede afspraken ontbreken. Enver zegt dat ‘elkaar durven aanspreken’ belangrijk is binnen de organisatie. Maar volgens de IGJ laten medewerkers zich juist niet gemakkelijk aanspreken. “Enver heeft richtlijnen en protocollen op orde, maar deze zijn onvoldoende geïmplementeerd binnen de organisatie.”

De inspectie is kritisch op het bestuur van Enver: “Het bestuur heeft onvoldoende zicht op processen binnen de organisatie, wat niet bijdraagt aan het lerend vermogen van de organisatie. Het is moeilijk om te leren van ervaringen en het geleerde toe te passen in nieuwe situaties, als er onvoldoende sturingsinformatie en zicht op processen binnen de organisatie aanwezig is.”

Verscherpt toezicht

De komende negen maanden staat Enver dus onder verscherpt toezicht van de inspectie. “De inspectie verwacht dat Enver de noodzakelijke verbetermaatregelen neemt om binnen negen maanden alsnog te voldoen aan de normen waarvan de inspectie tijdens het bezoek constateerde dat die grotendeels niet voldoen.”

De pleegzorgorganisatie herkent de bevindingen van de inspectie. “Wij waarderen dat de IGJ ons negen maanden de ruimte geeft om verbetering door te voeren. We begrijpen dat zij het verbetertraject nauwlettend zal volgen in de vorm van verscherpt toezicht.” Na negen maanden zal de inspectie kijken of het verscherpte toezicht kan worden opgeheven of dat er verdere stappen nodig zijn.