advertentie
Eindelijk vooruitgang voor Snaayerflat-bewoners: ‘We weten dat het slecht is’
Twintig jaar lang hoorden bewoners van de Snaayerflats in Vlaardingen dat hun flat gesloopt zou worden. Maar die sloop bleef al die tijd uit. Terwijl de plannen werden doorgeschoven, stapelden de problemen zich op: schimmel, lekkage, scheuren in de muur, slechte isolatie en zelfs meldingen van instortingsgevaar. Nu, na jaren van stilzwijgen vanuit woningcorporatie Waterweg Wonen, lijkt er eindelijk beweging te komen in het dossier.

door Juliet Heinsbroek
maandag 19 mei 2025 21:02
“Het is bij de Snaayerflats natuurlijk al langere tijd bekend dat die echt slecht zijn”, erkent Ivana Somers, wethouder Bouwen en Wonen van de gemeente Vlaardingen. “Maar of je gaat slopen of renoveren, dat besluit ligt bij Waterweg Wonen.”
Twintig jaar stilte
De Snaayerflats dateren uit 1951. In de loop der jaren ontstonden, volgens bewoners, steeds meer klachten over het wooncomfort, maar een ingreep bleef uit. Volgens Barbara van Steen, directeur Wonen bij Waterweg Wonen, had dat te maken met de planning: “Je moet een plan maken. We hebben nogal een grote opgave in Vlaardingen. De Snaayer stond als een van de latere in de woonvisie. Misschien hadden we dat wel al eerder gewild, maar dat is ook de tijd die verloopt.”
Voor bewoners klonk dat als uitstel op uitstel. Al in 2013 werd de Snaayer in een bestemmingsplan genoemd als locatie waar op termijn gesloopt zou worden. In de woonvisie van 2021 én het woningbouwprogramma van 2024 keert die belofte terug. Maar daden bleven uit.
Wonen in onzekerheid
Dat langdurige uitblijven van duidelijkheid deed het vertrouwen van bewoners in zowel corporatie als gemeente geen goed. Sommigen voelden zich jarenlang genegeerd. “Het is natuurlijk een hele bijzondere situatie”, zegt wethouder Somers. “We hebben het hier over een complex waar de sloopplannen tot twee keer toe zijn uitgesteld. En daarmee ook de investeringen in de buitenruimte.”
De woningcorporatie gaf begin mei aan een onderzoek te starten naar de toekomst van het complex. Gaat het om renovatie, of wordt het dan toch echt sloop?
“We hebben het al zo lang over sloop dat we wel verwachten dat het die kant op gaat”, zegt Van Steen. “Maar we vinden het belangrijk dit moment te benutten en alles goed in kaart te brengen. Eigenlijk wil je natuurlijk nooit slopen. Dat voelt tegenstrijdig, zeker in deze tijden van woningnood. Maar soms zijn woningen gewoon op.”
Vertrouwen terugwinnen
Op 15 mei vond de eerste klankbordgroep plaats: elf bewoners schoven aan tafel met Waterweg Wonen. De klankbordgroep leidde meteen tot drie concrete afspraken: aanpak van muizenoverlast, het verbeteren van de veiligheid in de buurt (in samenwerking met de gemeente), en betere communicatie. “We willen dat mensen voelen dat ze gehoord worden en weer vertrouwen krijgen in de samenwerking”, aldus Van Steen.
Definitief besluit nog dit jaar
Volgens Waterweg Wonen moet er voor het einde van het jaar een besluit liggen: wordt het slopen of toch renoveren? Wethouder Somers heeft haar voorkeur al uitgesproken: “Ik heb mijn nadrukkelijke wens meegegeven dat wij als gemeente graag zien dat deze woningen gesloopt worden. Want ik weet dat het slecht is. De gemeente weet dat het slecht is.”
Ook als de corporatie besluit te renoveren, benadrukt Somers, zal de gemeente de investeringen in de buitenruimte, zoals riolering en bestrating, niet opnieuw uitstellen. “Die zijn nodig en staan ook gewoon op de begroting.”
Geen uitzondering
Volgens hoogleraar huisvestingssystemen Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit in Delft, is wat er in Vlaardingen gebeurt geen uitzondering. “Corporaties hebben een meerjarig onderhoudsprogramma. Als een complex op termijn gesloopt wordt, investeren ze vaak niet meer fors. Probleem is: als de sloop steeds wordt uitgesteld, blijft het onderhoud achter. Dan is het niet meer bij de tijd.”
Niet alleen Snaayer
De problemen in de Snaayerflats staan niet op zichzelf. Ook in een andere Vlaardingse wijk, zoals de Westwijk, signaleren bewoners achterstallig onderhoud.
Voor de bewoners van de Snaayerflats is het nu vooral wachten op het langverwachte besluit. Maar dat ze na een gevoel van jaren stilstand nu in gesprek zijn, lijkt een vooruitgang.