Gezondheid

Woonvoorziening voor Schiedamse ouderen met dementie geopend in ‘De Teerstoof’
Wonen waar je werkt is niet voor iedereen weggelegd, maar Sander en Talitha Jacobi openen hun deuren voor ouderenzorg. Via een landelijke zorgorganisatie vangen ze meer dan twintig dementerende ouderen op in het monumentale pand van de voormalige 'Teerstoof’.

Cas (94) sportte in de hal van Shell Sportpark, nu woont hij er
Het oude gebouw van het Shell Sportpark in de Vlaardingse wijk Vijfsluizen is in gebruik als zorgvilla voor ouderen met dementie. Bewoner van de zorgvilla Cas van Gogh sportte in het park als werknemer van Shell, en mag er nu wonen. “Dat heeft mij ertoe gezet om hier in te trekken”, vertelt de 94-jarige Cas.

Hoe beleidsmakers al twintig jaar zoeken naar een beter jeugdzorgsysteem
Het zwaar mishandelde pleegmeisje uit Vlaardingen was afgelopen woensdag 5 maart 2025 het onderwerp van een debat in de Tweede Kamer. Het debat ging over het onderzoek naar de pleegzorg van het meisje. Daarbij werd de effectiviteit van de jeugdzorg besproken. Het kabinet zou inmiddels bezig zijn met ‘rigoureuze stelselwijzigingen’ als het gaat om jeugd- en pleegzorg.

Schiedam gaat bodem onderzoeken op PFAS na vragen GroenLinks
De Schiedamse GroenLinks heeft eind januari vragen gesteld over een onderzoek naar PFAS in de bodem. Van de schadelijke stof kun je ziek worden. Elders in het land kunnen mensen bijvoorbeeld niet uit hun eigen moestuin eten. Het college laat weten ook in Schiedam een bodemonderzoek uit te voeren. Wanneer dit onderzoek gaat plaatsvinden is niet duidelijk.

Meer gezinnen vragen steun aan bij Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het aantal gezinnen dat steun krijgt via het Jeugdfonds Sport & Cultuur is in 2024 gestegen. In Vlaardingen maakten 1005 gezinnen gebruik van het fonds, een flinke toename ten opzichte van 2023, toen het om 830 gezinnen ging. In Schiedam steeg het aantal aanvragen van 994 naar 1054.

Schiedam heeft de slechtste lucht van Nederland, Vlaardingen scoort ook slecht
De luchtkwaliteit in Schiedam en Vlaardingen behoort tot de slechtste van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV). Vooral Schiedam scoort slecht: de hoeveelheid vervuilende stoffen in de lucht ligt daar ruim twee keer boven de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook in de gemeente Vlaardingen zijn hoge waardes te zien.

Leerlingen Jenaplan Vlaardingen zamelen ruim 5000 euro in voor KiKa
De leerlingen van basisschool Jenaplan Vlaardingen hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Door zelf geld in te zamelen, leerden ze omgaan met geld en maakten ze kennis met de waarde van geld. Donderdag 20 februari maakten ze het eindbedrag bekend en overhandigden ze 5100 euro aan een vrijwilliger van KiKa.

Ruim 30 procent van de Schiedammers en Vlaardingers loopt risico op leverkanker
Ruim 30 procent van de Schiedammers en Vlaardingers loopt risico op leververvetting, ofwel een ongezonde lever, wat ernstige gevolgen kan hebben. In sommige gevallen kan dit leiden tot leverkanker, of moet de lever zelfs verwijderd worden. Daarom is Franciscus Gasthuis & Vlietland een onderzoek gestart om de aandoening vroegtijdig op te sporen of te behandelen.

Kroegentocht tegen kanker keert terug naar Vlaardingen
Het evenement Kroegen tegen Kanker, ook wel bekend als Happy Hours, wordt in mei opnieuw georganiseerd in Vlaardingen. Tijdens deze speciale kroegentocht wandelen deelnemers langs verschillende Vlaardingse kroegen om geld in te zamelen voor het KWF, dat geld inzamelt voor onderzoek naar kanker.

Jeugdzorg moet veranderen: ‘Vlaardings pleegmeisje had geen extra regels nodig’
Het schrijnende verhaal van het zwaar mishandelde Vlaardingse pleegmeisje heeft veel losgemaakt binnen de jeugdzorg. Het recente inspectierapport wees op ernstige fouten bij de betrokken organisaties. Dit nieuws trof ook Peter Ottens, oprichter van de YETS Foundation, diep. Hij schreef in dagblad Trouw een pleidooi om jeugdzorg-professionals meer vertrouwen te geven.

DSW weigert zorg te vergoeden, fysiopraktijk stapt naar de rechter
De rechtbank heeft op 29 januari 2025 een voorlopige uitspraak gedaan in een rechtszaak tussen zorgverzekeraar DSW en een Schiedamse fysiopraktijk. De praktijk had geëist dat DSW alle declaraties volledig zou blijven vergoeden. De rechtszaak draait om de vergoeding van behandelingen die zijn uitgevoerd door fysiotherapeuten zonder BIG-registratie, iets wat DSW niet accepteert.

Broekpolder worstelt met stikstofprobleem: bramen nemen de overhand
Het gaat slecht met de natuur in een deel van de Broekpolder, en dit heeft alles te maken met grote hoeveelheden stikstof. Hierdoor krijgen bramenstruiken de overhand. Andere plantensoorten, zoals bijvoorbeeld de klaproos en de boterbloem, krijgen hierdoor geen kans om te groeien. De zorgen bij Staatsbosbeheer zijn groot.