advertentie
maandag 12 juni 2023 17:32

Reconstructie: hoe plannen Lets Go West flat in de la belandden

Links het Toernooiveld, rechts de nog te bouwen flats Links het Toernooiveld, rechts de nog te bouwen flats SCHIE/Heembouw

Aan de Vlaardingerdijk hadden ondertussen 149 huishoudens moeten wonen in Let’s Go West. Maar tot op de dag van vandaag ligt het terrein nog steeds braak. Hoe kan dat? Want de vergunningen zijn afgegeven en er waren zelfs kopers? “Wij vinden het ook een ramp hoe dit project loopt.”

door Philip van Es

Aan de Vlaardingerdijk hadden ondertussen 149 huishoudens moeten wonen in Let’s Go West. Maar tot op de dag van vandaag ligt het terrein nog steeds braak. Hoe kan dat? Want de vergunningen zijn afgegeven en er waren zelfs kopers? “Wij vinden het ook een ramp hoe dit project loopt.”

Met twee woontorens en een daktuin moesten er 30 koopwoningen en 119 huurwoningen komen in Schiedam-West. De omgevingsvergunning is afgegeven, het bestemmingsplan is rond, sterker nog: de heipalen met Let’s Go West erop lagen bij de heier al klaar om te starten met de bouw. Ook Stedin en Evides stonden in 2020 al klaar om stroomkabels en waterleidingen aan te leggen. Maar op het allerlaatste moment kwam er toch nog een bezwaar op het plan. “We werden daardoor verrast, we zagen dat niet meer aankomen”, legt Gerard Bac van Heembouw uit.

Het verhaal van het uitstellen start bij het bezwaar van industrieel (scheeps)bouwbedrijf Huisman Equipment. Zij dienden een bezwaar in op de omgevingsvergunning, liet een woordvoerder van de gemeente eind vorig jaar al weten. Huisman is bang voor geluidsoverlastklachten van bewoners in het nog te bouwen pand. In 2019 leidde een bromtoon van een schip waaraan gewerkt werd op de werf van Huisman tot de nodige klachten uit Schiedam-West.

“Die procedure wonnen we bij de bezwarencommissie van de gemeente Schiedam. Daarna besloten zij in bezwaar te gaan bij de rechtbank”, legt projectontwikkelaar Arjan Koeleman van Heembouw uit.

Naar de rechtbank

Die rechtszaak tussen Huisman en de gemeente Schiedam moet nog steeds plaats vinden. Ondanks dat het bijna twee jaar geleden was dat Huisman naar de rechtbank toog. Toch leek er eerder dit jaar uitsluitsel te komen. “We kregen eerst een prognose van wanneer de rechtszaak zou plaatsvinden. Maar er is nu nog geen zicht op een datum voor de zaak”, weet Koeleman. “Het is een heel vervelende impasse”, vult Bac aan.

De rechtbank Rotterdam gaf in februari al aan dat er nog geen datum gepland stond voor de rechtszaak. De zaak houdt zolang aan omdat de rechtbank heel veel zaken te behandelen heeft. Wel bevestigt de rechtbank dat alle stukken binnen zijn. “Het dossier ligt bij de planning, maar tot op heden is er helaas nog geen datum voor een zitting bekend”, laat een woordvoerder weten. Koeleman beaamt dat er nog geen datum is. “De laatste keer dat we contact hadden, kregen we te horen dat het op de rol staat om ingepland te worden.”

Het wrange voor Heembouw is dat ze samen met de gemeente hebben geprobeerd de ‘Koninklijke weg’ te bewandelen. Daarin wordt er heel zorgvuldig omgegaan met participatie van omwonende en wordt er gekeken naar zienswijzen van betrokkenen. Dat op het laatste moment het bezwaar komt, viel de bouwers rauw op hun dak. Ze vinden het vooral vervelend voor de kopers die hun nieuwbouwdroomhuis uitgesteld zagen worden. Vervelender nog, de koopcontracten moesten worden ontbonden. “De huizen hadden volgens de planning nu eigenlijk af moeten zijn,”

Meer dan de helft van het totaal aantal koopwoningen was namelijk al verkocht, vertelt Koeleman. “We hebben ongeveer 17 koopcontracten van de 30 koopwoningen moeten ontbinden omdat de omgevingsvergunning niet onherroepelijk is.”

Een lijstje waar niemand in wil staan

Let’s Go West staat door het uitstel in een rijtje waar geen enkele bouwer in Schiedam in wil staan: het rijtje uitgestelde bouwprojecten. Eerder liepen de projecten Schieveste, Achter de Molen en s’Maak al om verschillende redenen vertraging op. “Het is ook wel een beetje een trend in bouwend Schiedam. Andere projecten lopen ook tegen allerlei problemen aan. Dat levert maatschappelijke onrust op. Want nieuwe woningen zijn gewoon heel hard nodig.” Koeleman vult daarop aan dat dit echt te lang duurt. “Dat er recht op bezwaar is, is een goede zaak. Maar het moet wel in een billijke termijn.”

Toch heeft Heembouw in de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. Volgens Bac zijn er pogingen ondernomen om met Huisman om de tafel te gaan. “Die gesprekken waren prettig, maar we kwamen niet tot een oplossing.”

Nu is het wachten voor Heembouw en de gemeente totdat de omgevingsvergunning onherroepelijk wordt. "Daar hebben we het volste vertrouwen in, we voldoen met dit project aan alle eisen." Maar dan kunnen de bouwers niet direct aan de slag, weet Koeleman. “Zo’n project heeft gewoon voorbereiding nodig. Dat kunnen we nu niet doen omdat we niet weten wanneer we zeker weten dat we kunnen bouwen.”

Media