advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Geen ponton in de Schie bij Brandersfeesten: ‘Gemeente stelt te zware eisen’

Na jarenlange traditie komt er dit jaar geen feest op een ponton voor Café Sjiek in Schiedam. Jaar in jaar uit organiseerde het café de ‘Sjieke Feesten’ tijdens de Brandersfeesten. Daarvoor werd het terras uitgebreid met een ponton in het water. Volgens de eigenaren van het café gooien de vergunningseisen roet in het eten.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 06 september 2024 17:33

“De afgelopen jaren werd het steeds groter en groter”, vertelt eigenaar Thomas Zeeman. Samen met Luc Suttorp is hij sinds mei dit jaar uitbater van het café in het centrum van Schiedam. Ondanks dat het duo pas net aan de slag is, wilden ze wel graag de traditie van de feesten in ere houden.

“Vroeger was het een klein bootje”, zegt Zeeman. “Maar dat groeide steeds verder door. Vorig jaar lag er een ponton tot aan het uiteinde van de Schie. Heel deze inham was een ponton”, vertelt hij, wijzend naar de uitloper van de Schie ter hoogte van het Zakkendragershuisje.

Maar een ‘sjiek feest’ zoals het was, is niet meer mogelijk voor het duo. Zeeman en Suttorp ervaren een te grote regeldruk vanuit de gemeente Schiedam. Een groot ponton als voorheen is daardoor niet meer mogelijk. “De gemeente zei dat ze het steeds lastiger vonden om dat qua veiligheid goed te keuren”, zegt Zeeman. Hij vertelt dat de beveiliging die moet worden ingehuurd om het wel door te laten gaan, niet meer te bekostigen is.

Ook een klein ponton voor alleen de band was geen optie. “Het gaat dan op geen enkele manier lukken om die kosten eruit te halen. De gemeente stelt zulke zware eisen”, vult Suttorp aan. Volgens de ondernemers gaf zelfs het door hen geraadpleegde veiligheidsbedrijf aan dat de eisenlijst van de gemeente wel heel zwaar is.

Volgens de ondernemers weegt de eisenlijst van de gemeente dusdanig zwaar dat het ook niet mogelijk is om een klein feest met muziek op het terras te organiseren. Donderdag waren de ondernemers nog met de gemeente Schiedam in overleg over de organisatie van een feest. Na het gesprek lieten zowel de gemeente als de horecaondernemers weten dat er, ondanks de plannen die er waren, geen evenement georganiseerd zal worden.

Vaker problemen

Het verhaal van de eigenaren van het café staat niet op zichzelf. Zo stonden de Brandersfeesten in 2022 zwaar onder druk vanwege de regeldruk. De editie van 2023 werd zelfs helemaal afgeblazen, deels vanwege de complexe organisatie en de veiligheidseisen vanuit de gemeente.

Ook het evenement Kidsbouwdorp kreeg in de zomer van 2023 te maken met strengere eisen. Daardoor werd ook dat evenement in 2023 geannuleerd. Later dat jaar had de organisatie van de kleine ijsbaan bij Eurobrouwers eenzelfde probleem. Ook daar zorgden strenge eisen vanuit de gemeente voor problemen. Uiteindelijk werd die situatie opgelost.

Versoepelen

Om de aanvraag voor vergunningen te versoepelen stelde de gemeente Schiedam in het najaar van 2023 een evenementencoördinator aan. Deze coördinator moest bewoners gaan helpen met het organiseren van openbare feesten.

Het is niet duidelijk in hoeverre de evenementencoördinator een rol heeft gespeeld bij de problemen die Zeeman en Suttorp ervaren. Een woordvoerder van de gemeente Schiedam laat in een reactie weten dat de aanvraag van de organisatoren 'aanzienlijk verschilt met de aanvraag die vorig jaar is ingediend'. "Hierdoor moet de aanvraag aan andere veiligheidsvoorschriften voldoen", legt de woordvoerder uit. "Destijds zijn er veiligheidsrisico’s geconstateerd tijdens het evenement en is kenbaar gemaakt dat een evenement onder dezelfde voorwaarden niet meer mogelijk is."