advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Schiedam wil plek bieden aan 275 asielzoekers én 150 Oekraïners

De gemeente Schiedam is bereid om opvang te bieden aan 275 asielzoekers. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad. Het ‘bod’ komt in het licht van de Spreidingswet. De gemeente wil op eenzelfde locatie ook nog eens 150 Oekraïners opvangen.

François Haverschmidt, waar op dit moment Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen
François Haverschmidt, waar op dit moment Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen | Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 15 oktober 2024 17:40

Ondanks dat het nieuwe kabinet de wet wil schrappen zijn gemeenten druk bezig om de Spreidingswet uit te voeren. De Spreidingswet moet asielzoekers eerlijker verdelen over gemeenten in Nederland en dwingt gemeenten om te zoeken naar opvangplekken. Dit doen Schiedam en Vlaardingen in overleg met gemeenten uit de regio. Uiteindelijk moet de provincie een gezamenlijke bieding van alle gemeenten naar het ministerie sturen.

De bieding van Schiedam is 275. Los van deze bieding vangt Schiedam veertig asielzoekers op in het Novotel. Ook worden er 66 asielzoekers opgevangen op een schip aan de Buitenhavenweg. De gemeente laat weten deze getallen op te tellen en dus rond de 378 te zitten die vanuit het ministerie is berekend. Daarmee zegt de gemeente Schiedam tegemoet te willen komen aan de vraag van het ministerie.

“De uitvoering van de Spreidingswet heeft regionale urgentie. Daarom stellen wij u voor om op korte termijn de opties met elkaar in beeld te brengen”, valt te lezen in de brief. Opvallend is dat de gemeente op de opvanglocatie, die nog bepaald moet worden, ook plek wil bieden aan 150 Oekraïense ontheemden. Momenteel verblijven zij in François Haverschmidt, maar die locatie zal medio 2025 niet meer beschikbaar zijn.

Vlaardingen

Ook van de gemeente Vlaardingen wordt deze week een bieding verwacht. Afgelopen donderdag zei de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga dat de bieding van Vlaardingen deze dinsdag besproken zou worden in het collegeoverleg. In de openbare besluiten staat dat de Vlaardingse bieding ‘later volgt’. De wethouders in Vlaardingen zijn er dus nog niet over uit hoeveel asielzoekers Vlaardingen zou kunnen opvangen.