advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Schiedamse kelderboxverkrachter krijgt in hoger beroep langere celstraf

De Schiedamse kelderboxverkrachter Marcel B. (54) is door de hoger beroepsrechter veroordeeld tot zeven jaar celstraf. B. is schuldig bevonden aan het verkrachten van twee minderjarige meisjes en een poging tot aanranding tegen een ander minderjarig meisje in 2010. Tijdens de eerste behandeling van de strafzaak werd de kelderboxverkrachter nog veroordeeld tot zes jaar celstraf, nu valt de straf dus hoger uit.

het hologram waarmee de kelderboxvekrachter werd opgespoord
het hologram waarmee de kelderboxvekrachter werd opgespoord | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 24 april 2025 10:45

Op 31 augustus 2010 slaat B. voor het eerst toe. Hij fietst achter een 15-jarig meisje aan op het Bachplein in Schiedam. In de hal van de kelderbox bedreigt hij haar met een mes en dwingt haar naar haar eigen kelderbox. Daar verkracht hij haar. Nog twee andere keren achtervolgt de man minderjarige meisjes naar hun kelderbox. In alle gevallen heeft Marcel B. dezelfde manier om de meisjes in de val te lokken, door een fietspomp te lenen. Eén van de drie meisjes ruikt onraad en weet te ontsnappen. Op andere momenten lukt dat de slachtoffers niet.

'Ik herinner me jouw leugens'

Tijdens de rechtszaak en de zaak in het hoger beroep wordt duidelijk dat de vrouwen anno 2025 nog steeds veel last hebben van wat Marcel B. hen heeft aangedaan. “Ik herinner mij hoe je achter mij aan bleef fietsen en hoe je ineens achter mij stond om de kelder mee in te gaan. Ik herinner me jouw leugens om je koste wat het kost naar binnen te werken en het onheilspellende onderbuikgevoel dat ik krijg”, verklaarde één van hen.

Meer dan tien jaar wist B. onder de radar van de politie te blijven. De politie en het Openbaar Ministerie wisten al wel dat alle drie de incidenten door één man waren gepleegd, door verklaringen van de slachtoffers. Het dragen van een blauw petje en het hebben van piepstem, ‘net als Miss Piggy’, koppelden de drie zaken aan elkaar.

Hologram

Uiteindelijk kwam B. alsnog in het vizier bij de autoriteiten door nieuwe technieken binnen de 3D-technologie. Er wed een hologram getoond in Schiedam en Vlaardingen van de toen nog onbekende kelderboxverkrachter. Hij werd uiteindelijk herkend door een oud-collega. “Toen ik het hologram zag dacht ik, krijg de kolere, dat is Marcel”, verklaarde hij bij de politie

Ondanks bijna onomstotelijk DNA-bewijs heeft Marcel B. altijd ontkend de kelderboxverkrachter te zijn. Hij zou niet lijken op het hologram en de tekeningen. Ook zou hij geen gek stemmetje hebben. Daarom ging hij in hoger beroep tegen de eerder geëiste zes jaar celstraf.

'Psychisch welzijn van slachtoffers'

In het hoger beroep valt de straf tegen de kelderboxverkrachter hoger uit. Dit komt doordat B. nu wel is veroordeeld voor de poging tot aanranding op een meisje in Vlaardingen. Tijdens de eerste rechtszaak werd hij hiervoor nog vrijgesproken, wegens gebrek aan DNA-bewijs. Het hof bevindt hem nu wel schuldig aan de poging tot aanranding. Dit komt doordat bij alle drie de zaken dezelfde werkwijze is toegepast om de meisjes te verkrachten.

Het gerechtshof vindt dat B. schuldig is aan de feiten en vindt dat er ernstig inbreuk is gemaakt op het fysieke en psychische welzijn van jonge slachtoffers. “Het hof neemt daarbij in aanmerking dat het misbruik heeft plaatsgevonden in een fase in het leven van de slachtoffers waarin sprake is van ontluikende seksualiteit.” Ook rekent het hof hem aan dat hij jarenlang heeft gezwegen over de feiten: “Waardoor de slachtoffers ruim vijftien jaar met angst hebben moeten leven”, aldus het hof. Naast de veroordeling tot zeven jaar celstraf moet Marcel B. bij elkaar ook 16.000 euro aan immateriële en materiele schadevergoedingen betalen.

Reactie slachtoffers

Een woordvoerder van de slachtoffers laat aan Twee weten dat het 'enige voldoening' biedt dat Marcel B. nu voor zeven jaar veroordeeld is, in plaats van zes jaar. "Toch blijft ook deze straf moeilijk te verteren voor de vrouwen", aldus de woordvoerder. "Zij vinden het van groot belang dat deze man zolang mogelijk achter slot en grendel blijft. De littekens van de gebeurtenissen zijn blijvend. "Tegelijkertijd voelen de vrouwen een sterke behoefte om dit hoofdstuk eindelijk te kunnen afsluiten."